web analytics
Home | DALLAS / FORT WORTH | Featured Project | To the Manor reborn

To the Manor reborn

image Wood floors, red oak molding and trim, and replacement stone for the fireplace are only a few of the many improvements Guardian Construction made while renovating Courtney Manor.

DALLAS/FT WORTH - Today’s apartments aren’t just places to lay one’s head; discerning residents want ample, modern spaces in which to entertain, work out, socialize and more. To make sure their residents enjoyed living at Plano’s Courtney Manor Apartments at 9100 Independence Pkwy, owner Cottonwood Residential enlisted the services of Guardian Construction to renovate the clubhouse, leasing and fitness center.

 

 

    The client was in good hands: Project manager Rob Herrington, a representative for Guardian Construction, had previously completed two clubhouses for the client, and Guardian Construction rebuilds or remodels an average of six clubhouses a year.
    ”A lot of them are challenging,” Herrington says, “because [the client] wants to convert them to something more useful for the residents. We took this old clubhouse and we opened it up, took the walls out, made it a larger space and modernized it.”
    Upon entering, residents and guests are greeted with white glass-topped recep-tion desks, positioned in front of a faux Loft Craft brick wall painted the same color of the walls to create depth. Engineered oak floors, provided by Dustin Isaacs and Forever Floors, span the space. Red oak crown molding and 6-in. base wrap around the room, calling attention to an arched opening. The fireplace is both old and new; sections were removed and replaced with matching power-washed stones relocated from behind the pool’s waterfall. The space’s elegance is accented with matching plantation shutters in the windows and red oak wood doors opening to the pool on the left.
    To the right, an 11-ft. long, 42-in. wide seamless glass Eurodoor introduces the lounge and kitchen area. Wood shaker cabinets, white quartz, painted brick and knee spaces under countertops populate the south wall. On the room’s north end, color-changing LED lights illuminate the space above stain-grade cabinets. At the right of the glass doors, a carpet-tiled hallway and more red oak crown molding and baseboard lead to two managers’ offices. A nearby employee room is decked out with built-in laminate desks and adjustable shelving for mail-boxes. A unisex restroom features ceramic tile base and floor and a new water-efficient sink and toilet. The space is now more energy efficient too, thanks to the replacement of 52 can-lights with 50,000-hour bulbs. The fitness center, which is directly across from breezeway, received fresh paint and all new LED lights, as did the basketball court.
    A major challenge of the project was minimizing the impact the construction had on apartment residents.
    “We always had to keep the residents in mind, especially since that was the only entrance to the pool, so we made a safe area so that the residents could have access to the pool,” Herrington says. “So that business could continue, the leasing office was relocated to one of the apartments. Construction also affected parking, as we did have to have a dumpster there that took up a few parking spaces.”
    With this in mind, the team took care to work as efficiently as possible, complet-ing the project in a brief three months. The renovation, which started the week after Memorial Day, was completed the week after Labor Day.
    Herrington says Cottonwood Residen-tial is very pleased with the outcome, and Guardian Construction is scheduled to complete another clubhouse renovation for the client in October.
    Guardian Construction, which has offices in Austin, Carrolton, Houston and Las Vegas, specializes in commercial and multifamily projects. –mjm

 


Need a Reprint?

Author Info

Melissa Jones-Meyer dfweditor@constructionnews.net